Kristin.reismee.nl

Sydney - I love this city!!

Hallo!!

Hier dan eindelijk een berichtje vanuit Ozzz!! Eerst zal ik vertellen over de rest van mijn tijd op Bali...

De dag na mijn laatste verhaal ben ik naar Ubud gegaan. Daar in de buurt heb je een weeshuis/school genaamd Widia Guna. Via Nancy Verstegen (die ik ken via Vitae) ben ik aan hun adres gekomen en ben een dagje gaan helpen. Bij Widia Guna helpen ze een kleine groep wezen, een groep gehandicapte kinderen en een groep kinderen waarvan de familie te arm is om ze naar school te sturen. Ik heb geholpen bij de les van de gehandicapte kinderen. Was een mooie ervaring. Ik mocht me ontfermen over Ilou, een autistisch meisje van 9. Als je totaal geen ervaring hebt met autistische kinderen, is dat best lastig. Ze luisterde echt letterlijk nergens naar, gooide van alles op de grond, wilde door het klaslokaal gaan fietsen en ging schreeuwen als je haar weg wilde sleuren. Poeh! Toen kreeg ik door dat ze gek met potloden was, en kon zich uren vermaken met ze in haar etuitje te doen en ze er weer uit te halen. De rest van de klas kreeg ondertussen les in tellen en het alfabet. Na de les van de gehandicapte kinderen nog gaan kijken bij de andere lessen. Wat een mooi werk doen ze bij Widia Guna. Vrijwilligers kunnen ook langer blijven en dan Engelse les geven aan de kinderen.

De dag na mijn bezoek aan het weeshuis ben ik teruggegaan naar de Gili's. Vond het daar zo mooi en wilde daar graag mijn laatste dagen doorbrengen. Heb echt een superleuke tijd gehad daar! Heel veel leuke mensen ontmoet, naar een Fullmoonparty geweest, lekker genoten van het kraakheldere zeewater. Top was het! Wat me wel echt opviel is dat er bizar veel Nederlanders waren. Daarna ging ik weer terug naar Kuta. Oooh, wat was ik blij toen ik Kuta kon verlaten, Voor 2 dagen is Kuta leuk, daarna begon ik me steeds meer te ergeren. Heb mijn laatste avond in een luxe kamer doorgebracht, aangezien Australie natuurlijk voor de deur stond en ik voorlopig niet meer in kamers voor mezelf zou slapen....

24 maart was het dan zo ver: mijn vertrek naar AUSTRALIE! Na een prima vlucht kwam ik om 7.00 uur 's ochtends aan in Sydney. Sydney deed meteen eigenlijk aan Rotterdam denken. Hoge gebouwen enzo. 's Middags had ik met Erik, de broer van Ramona, afgesproken. Gezellig wat gedronken (auwie, die prijzen!!!). Daarna hebben we de ferry naar Manly gepakt. Dat was echt een supermooie trip! Even daar rondgelopen en toen weer terug. Heerlijk gegeten bij een Indiaas restaurantje.

Vanaf toen ben ik veel op zoek geweest naar werk. Voordat ik naar Australie kwam dacht ik dat ik alles aan zou pakken... maar na even op internet kijken bedacht ik me toch dat ik het liefst toch een secretariele rol zou aannemen. Daar ben ik nu dus nog steeds naar op zoek, maar eerlijk is eerlijk, als het binnen een week niet lukt ga ik toch mijn zoekveld verbreden... Inmiddels ben ik bij 2 bureaus ingeschreven en heb er gisteren nog wat sollicitaties uitgedaan. Fingers crossed allemaal!!

Verder heb ik enorm veel rondgelopen! Ik kan geen genoeg krijgen van alle uitzichten hier... Al die hoge gebouwen, mooie parken. Top! Heb ook meegedaan aan een gratis wandeltour. Gratis as in dat je niet verplicht was iets te geven, maar dat het wel op prijs gesteld werd. Het was een tour van 3 uur, best lang dus. Onze gids was echt een jonge versie van Steve Irwin, die crocodile kerel die een aantal jaar geleden overleden is. Gelopen door Martin Place, de wijk The Rock, wat winkel centra, plekken met mooie uitzichten op de Harbour Bridge en het Opera huis. Verder ben ik een groot fan van Paddy's market. Dat is een markt met allemaal groente en fruit en goedkope prullen. Daarboven heb je een winkelcentrum met wat H&M achtige winkels, heerlijk! Ook het winkelcentrum in Broadway is top, K Mart: goedkoop en best leuke kleding. Moest natuurlijk voor mijn sollicitaties bij de bureaus wat anders hebben dan een korte broek en mijn Laos/tubing shirt, dus moest wat kleding aanschaffen. Gelukkig kwam ik ook bij 1 dollar sales bij Supre terecht en ondanks dat ik het vreselijk vind om tussen bergen kleding van 3 meter hoog te moeten zoeken.... heb ik toch wat leuks kunnen scoren :)

Na een paar dagen ben ik wel van hostel veranderd. Nu zit ik in Great Aussie Backpackers. Ik betaal 12 dollar minder dan in mn eerste hostel en toch nog steeds gratis ontbijt, vrijdagavond gratis pasta en op maandag ook gratis avondeten. Dus prima! Ok, het is minder schoon, maar ja... 12 dollar per nacht minder is wel heel veel en het is veel leuker in dit hostel! Slaap met 7 meiden op een kamer, maar hebben gelukken een ensuite badkamer. En een koelkast! Jaha, want ik heb weer heerlijk kunnen koken! Vanalles is al voorbij gekomen: spinazie met pasta, mijn pasta met zongedroogde tomaten, sla, witte bonen in tomatensaus, tomatensoep. En oja, gehaktballen!! Omdat ik niet de juiste kruidenkon vinden (gehaktkruiden kennen ze hier niet) niet zoals ik ze normaal zou maken en natuurlijk nooit zo goed als de gehaktballen van mama, maar ze waren behoorlijk goed gelukt! Het is wel echt wennen dat het allemaal zo duur is en ze hebben bijvoorbeeld niet zoveel of iig dezeldfe keuze in groentes als in NL, dus soms is het even zoeken. En er zijn echt momenten dat ik de Albert Heijn mis hoor, Euroshopper merk. Daar kan je bijv. brie kopen voor 80 cent. Hier is het minimaal 4 dollar :( Maar ja, zodra ik werk heb wordt het ook wel makkelijker. Oja, kip is echt belachelijk duur hier!!! 2 kipfiletjes 10 dollar! Dus voorlopig geen kip voor mij haha. Oja, verder ook een nieuw drankje ontdekt. Goon heet het. Het is eigenlijkhetzelfde als degoedkope zoete wijn die ik thuis drink, dus ik ben best blij. De dag erna minder, want man, na 3 bekers krijg je er al mega hoofdpijn van! Voor 4 liter betaal je 10 dollar en je kunt het makkelijk een week goedhouden. Niet te drinken als het warm is, maar goed.

Dingen die ik mis aan Azie zijn bijvoorbeeld de prijzen! Verder ben ik toch ook wel bij om weer in de Westerse wereld te zijn. De prijzen wennen ook wel weer heel snel. Waar we in Cambodja nog wel es een kwartier konden onderhandelen over een halve dollar... Nu kijk je daar niet perse meer naar om. Nu scheelt het dat ik niet zo'n geld tekort heb als de meeste backpackers hier. Arme mensen: soms zie ik ze alleen witte bonen in tomatensaus eten, omdat ze geen geld meer hebben.

Maar wat denk ik nog vaak terug aan de mooie tijd die ik heb gehad in Azie.. Thailand... niet perse het mooiste land en de liefste mensen, maar ik zou daar zo naar terug kunnen. Daar voel ik me echt thuis. Laos: met stip op 1. Mooi land, cultuur, feest, liefste mensen ever. En nog niet zo verpest door het toerisme. Hoop dat dat nog zo blijft. Cambodja: niet mijn favoriet, maar had de Killing Fields, S.21 en de Ankor tempels niet willen missen. Vietnam: een land dat alles heeft: historie, cultuur, natuur, strand, feest... Geweldig! Bali: super toeristisch, niet perse te gek. De Gili eilanden zijn de mooiste eilanden waar ik ooit ben geweest.

De afgelopen dagen hier in Sydney was Simon er weer bij. Lekker naar Bondi Beach geweest, het meest bekende strand van Sydney. Voor het eerst chique uit eten geweest (naja 20 dollar voor een pizza vind ik vrij chique haha) met vriendinnen van hem. Heerlijk! Ook naar de Taronga Zoo geweest. Nu ben ik niet de grootste fan van dierentuinen, maar wat een uitzicht vanuit de dierentuin! Veel van de dieren sliepen, maar toch was het erg gaaf om allemaal te zien. We sliepen bij een vriend van Simon in huis en ooooh wat fijn om weer in een echt huis te zijn na 6,5 maand. Wat een comfort! 's Avonds speelden we het Michael Jackson dansspel op de WII en keken we film op het digitale tv-gebeuren. Ja, gewone burgerlijke dingen die travellers niet doen normaal. And I loved it! :) Ook zijn we nog naar Cogee beach geweest. Kleiner en rustiger dan Bondi, maar niet minder mooi. Stuk langs van de route gelopen die richting Bondi loopt, top!

Nou, ik weet niet of ik de komende maanden zulke verhalen kan schrijven, want als je ergens op1 plek blijft en je gaat werken, maak je niet meer zoveel mee natuurlijk. Mochten jullie nu echt nieuwsgierig zijn hoe het met me gaat, mail me dan gewoon op [email protected], als jullie het te lang vinden duren met het verhaal.

Hoop dat alles goed met jullie gaat daar!!

Heel veel liefs vanuit Sydney!

Martijn Smulders

Sydney Rules! Have fun!
groetjes, Martijn

m&m

die wijn is antievries
ik zou maar iets meer uitgeven